Prowangser-õli soost ehk lihtsalt majonees
2 munakollast
2 tl sinepit
kuni 1 väiksema sidruni mahl
soola, pipart
3 dl toiduõli
Koostisained peavad olema toasoojad. Munakollased, sinep (mulle meeldib väga Felixi Inglise sinep, muidu kästakse teha Dijoni sinepiga), sidrunimahl (esialgu poole sidruni oma), sool ja soovi korral pipar segada vispliga ühtlaseks. Edasi võib nii käsitsi vispeldada kui võtta tavaline elektrimikser (saumikser teeb minu meelest majoneesi liiga tihedaks ja tahkeks) ja kogu aeg vahustades lisada peene nirena õli. Kontrollida veel maitset, vajadusel timmida soolasemaks või teravamaks.
Värske majonees on kaunis tugeva maitsega, niisama kastmena kasutamiseks võib talle mahendamiseks hapukoort või maitsestamata jogurtit hulka segada.
Erinevate maitsete saamiseks võib majoneesile lisada hakitud maitserohelist, tomatipastat, sojakastet, kappareid, vms. Muuseas, seda kõik soovitab minu vana hea Jaan Koori kokaraamat.
Põhiretsept on seal selline:
Kommentaarid
see sinu vanaaegne kokaraamat on ikka täesti ajatu. või siis on mõned toidud, mis on ajatud.
Vanad kokaraamatud on aga tõesti vahvad, tuleb välja, et head asjad on igihaljad:).