Kõrvitsakook ingveri ja kaneeliga


Jõudsin ka mina lõpuks kõrvitsate manu:). Ei saanud varem, õigemini oli teel nii palju kiusatusi, et alles nüüd said need seljatatud.
Einoh, kui ikka õiget juttu rääkida, siis ei tekitanud see tavaline kollane kõrvits minus praegu erilisi tundeid, kuidas sa ikka hakkad kõrvitsat prepareerima, kui ilmad ilusad ja päikest täis. Minu mõtteklišeedes on kõrvits rohkem talvine lugu:).

Sel aastal kasvatasime lisaks tüüpilisele hiigelsuureks kasvavatele kõrvitsale ka muskaatkõrvitsat. Viimastega juhtus aga see kurb lugu, et suvel palavaga kasvatasid nad ainult lehti, kastmine ka ei aidanud. Kui augustis tuli vihma ja kogu aed lõi taas lokkama, hakkasid kõrvitsad, nagu ka kõik teised vahepeal kidunud kultuurid, seni kaotatud aega tagasi tegema. Paraku maailmarekordit ei õnnestunud püüda ja muskaadid jäid veidikese haleda värvitooniga ning ei kasvanud oma eeldatava suuruseni.
Südant rindu võttes otsustasin ühe muskaadi koogi jaoks ohverdada, lohutades ennast mõttega, et kui tulemus saab olema väga õudne, küll vähemalt kanad rõõmustavad.

Aga ei rõõmusta ühti! Sellest koogist saab hoopis tänavuse sügise kindel soosik, mis soojendab nii lõhna- kui maitsemeeli. Kõigepealt olen vaimustuses põhjast, purustatud kõrvitsaseemned on magusale küpsisepurule imeline täiendus. Koogi eriline maitse tuleneb aga ingveritükikestest ja kaneelist.. Suhkurdatud kuivatatud ingveri asemel võib võtta veidi toorest riivitud juurt, ingveripulber ei ole siin vist kõige parem variant.

1 pakk Selga heledaid küpsiseid
50 g kõrvitsaseemneid
100 g võid

3 dl kõrvitsapüreed
250 g pakk ricottat
100 g kondenspiima
0,75 dl suhkrut
3 muna
2 tl maisitärklist
1 sl hakitud suhkurdatud ingverit
1 sidruni mahl
0,5 tl kaneeli

Küpsised töödelda koos kõrvitsaseemnetega köögikombainis üsna peeneks puruks, segada juurde sulatatud või ning suruda 24-cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale.
Kõrvitsapüree võib teha eelmisel päeval muude köögitoimetuste kõrval valmis, kas siis pliidil keetes või ahjus röstides. Lõikasin kooritud kõrvitsa kuubikuteks ja panin tilga veega pliidile hauduma. Kui kõrvits pehme, surusin selle kahvliga ühtlaseks püreeks (seda võib teha ka sauseguri või muude abivahenditega) ja tõstsin jahtuma.
Täidiseained segada omavahel lihtsalt kokku ja valada küpsisepõhjale. Küpsetada 175 kraadi juures umbes 50 minutit, kuni täidis on hüübinud ja kook kaunilt kuldne.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus