Sidrunimekiga mustikakeeks

See keeks kõlbab kellaviieteeks, aga ka kellaüheksakohviks (kas AM või PM, vahet pole), aga ka niisama nosimiseks, kui kella ei viitsi isegi vaadata. Ta on praktilise kujuga, küpseb ühtlaselt, ei seisa 2 aastat muutumatul kujul. Seisaks ehk ka, kui tast vahakuju teha:).

See on lugu kõigest ühest lihtsast sädelevalt sidrunisest ja mõnusalt mustikasest keeksist, mida küpsetan oma neljandat hooaega. Ja iga kord kukub välja erinevalt - vahel pehme ja saiane, vahel kore ja rabe, nii kuidas kunagi, x + y = z ei aita siin karvavõrdki.
Teda on hea just kevadtalvel (oi, milline sõna lipsas juba üle huulte) ahju pista, aitab sügavkülmast marjavarusid vähemaks saada. Ja-jaa, arvate, et ma ei tea, mis ilm väljas on, aga mõni päev tagasi ühel hommikul kuulsin esimest korda linnukesi säutsumas, kaugel see uus mustikahooaeg enam on. Mis siis, et vahepeale jäävad võililled, sparglid, redised ja mis kõik veel. Seda kinnitab fakt, et üleeile sätiti ühes suuremas poes juba lille- ja köögiviljaseemnete stendi üles. Jeeeee!

Retsept pärineb "Oma Maitsest", november 2007. Ainete koguseid on väheke ühtlustatud.

175 g võid
2 dl suhkrut
4 muna
1 sidruni koor
4 dl jahu
1,4 dl hapukoort
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
2,5 dl mustikaid

100 g tuhksuhkrut
2-3 sl sidrunimahla

Pehme või mikserdada suhkruga kohevaks vahuks (vajadusel soojendada vahustamise ajal kaussi näiteks veevannil), lisada edasi vahustades ükshaaval munad. Munad peavad olema samuti toasoojad, vaid siis tekib õrn ja õhuline vaht, mis tagab hiljem keeksi kohevuse ja hea kerkimise.Kui mikserit pole käepärast, saab seda kõike väga edukalt ka puulusikaga korraldada.
Segada juurde riivitud sidrunikoor ja vaheldumisi jahuga hapukoor. Küpsetuspulber ja veidi soola tuleb eelnevalt jahuga segada. Lõpuks lisada mustikad.
Keeksivorm määrida võiga ning riputada üle jahuga. Valada tainas vormi ja küpsetada 175 kraadi juures umbes 45 minutit, kuni on pealt parajalt kuldne. Puutikuga proovimine annab teada, kas kõik on ühtlaselt läbiküpsenud. Pärast ahjustvõtmist lasta keeksil restil vormi sees veerand tundi jahtuda, seejärel kummutada vaagnale.
Glasuuri jaoks segada tuhksuhkur sidrunimahlaga ühtlaseks. Mahla tuleks suhkru hulka segada järk-järgult, glasuur peab jääma üsna paks. Võõp niristada leigele keeksile, nautida mahajahtunult samal, aga kõlbab ka  järgmisel päeval.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus