Trühvlitegu


Kui ma ühel vana aasta viimastest päevadest lõpetasin poole öö ajal trühvlite pakkimise, tundsin ennast kui kommivabriku liinitööline. Hunnik komme valmis meisterdatud, karbid kokku volditud, trühvlid karpidesse pakitud, lipsud kinni sõlmitud ning sildid valmis lõigatud, oehh... Ja nii juba vähemalt viiendat aastat järjest, täpselt enam ei mäletagi seda algust. Kuna mulle kohe mitte ei istu see kingituste otsimine, otsustasin toona teha midagi üsna uudset ehk siis ise komme ning seda kombeid trotsides mitte jõulude ajal, vaid uue aasta esimesetel päevadel. Siis oli selline mökerdamine tõesti üsna vähe levinud, nüüd aga teevad komme kõik. Sellegipoolest on see äraütlemata armas teguviis, sest iga komm on ju eriline, sinna on pandud tegija soojust ja häid soove.

Seda, et isetehtud kommid on erilised, kinnitas üks selleaastane koomiline seik. Muidu pealtnäha vägivaldsusele mittekalduv kodanik V. seletas leegitseval pilgul ja vastuvaidlemist mittekannataval häälel äraehmunud ning seetõttu tükk aega sõnatule proua M.-ile, et isetehtud trühvleid ei pakuta võõrastele, need ei ole (mõlemas kohas rõhk sõnal "ei") lahkelt jagamiseks!!!

Kui nüüd trühvlite hingeelu juurde minna, kasutan tavaliselt Kalevi Bitterit ja Fazeri valget küpsetamisšokolaadi, kuna need on kõige lollikindlamad. Teisel või kolmandal aastal suutsin peaaegu kogu laari siiski tuksi keerata, kui langesin Laima tumeda šoklaadi sooduspakkumise lõksu ja lõpetasin pisarate ning prügikastiga. See šokolaad käitus kuidagi väga veidralt ja otsustas sulatamisel klimpi minna. See tähendab, et kui siin ilmas on midagi kindlat, tuleb selle juurde jääda.


Võtsin selle kirjatüki ette ka põhjusel, et panna enda jaoks kirja senised leiutised. Viimase kolme aasta "menüüd" on olemas, varasematel kas polnud neid silte või pole enam alles. Vot see on see tänapäeva digiinimese lühike mälu:(. Arvan, et panustasin alguses tavalisele põhjale šokolaad-või-koor või siis šokolaad-koor ja lisasin kas pähkleid, alkoholi või kuivatatud kraami. Nii et päris klassikalised variandid.

Igast aastast kooruvad välja ka sööjate lemmikud, 2009 oli selleks lehmakommidega komm, eelmine kord krõmpsuvate Dajmi-tükkidega trühvlid (kuigi endale jätsid sügavama mulje ploomidega pallid) ja sel korral rummi-rosinakiusatused (ise küll kõhklen nende ja vale-Rafaellode vahel).


Niisiis kroonika:

2009:
Trühvel india pähklite ja tilgakese aplesinilikööriga. Trühvlipõhjale lisasin hakitud india pähkleid ja apelsinilikööri, veeretasin pähklipurus.
Trühvel mandlite ja piisakese brändiga. Sama põhimõte mis eelmisel, veeretasin ilmselt mandlipurus.
Trühvel lehmakommidega. Põhjale lisasin hakitud lehmakomme.
Pehme iiris pistaatsiapähklitega. Kondenspiimast, suhkrust ja võist keedetud iirisesegule lisasin šokolaadi ja hakitud pistaatsiapähkleid. Retsept pärines M.Suitsu, L.Virkuse ja A.Kangi "Šokolaadiraamatust".

2010 (jaanuar):
Trühvel apelsini ja apelsinilikööriga. Šokolaadi-kooresegule lisasin riivitud apelsinikoort ja brändit, veeretasin kakaos.
Nougatitrühvel pähklipurus. Põhjale segasin juurde pehmet nougatimassi ja veeretasin pähklipurus.
Kandiline dajmi-konjakitrühvel. Põhjale lisasin toorjuustu, konjakit ja hakitud Dajmi šokolaadi, pealt katsin valge ja tumeda šokolaadiga. Retsept pärineb Toidutarest.
Ploomi-bränditrühvel kakaos. Neist kommidest olen juba varem kirjutanud siin.
Valge kamakomm. Enam ei mäleta, kust retsepti või idee leidsin. Igatahes läks sinna sulatatud valget šokolaadi, vahukoort, mascarpone-toorjuustu, kamajahu ja Vana Tallinna likööri, veeretatud siis kamajahus.

Eestipärane Rafaello

2010 (detsember):
Rummi-rosinatrühvel kõrvitsakuues.
Eesti versioon Rafaellost. Mari-Liisilt laenatud selle hooaja hitt:).
Iiri kohvi trühvel tilgakese brändiga.
Cointreau`ga õilistatud aprikoos martsipani ja šokolaadi sees. Nende kommide tegemine on retseptivaba ja loominguline: võtta aprikoose, leotada neid alkoholis, siis mässida martsipani ning kasta lõpuks tumeda sulašokolaadi sisse. Peale riputada peenemaks pudistatud mandlilaaste, et ilusam oleks:).

Rummi-rosinatrühvlid
(algne retsept ajakirjast Toit&Trend, september-oktoober 2010)

1,5 dl rosinaid
4 sl tumedat rummi
150 g tumedat šokolaadi
100 g võid
1 dl tuhksuhkrut
1 tl vanillsuhkrut
100 g toorjuustu
1 munakollane
hakitud kõrvitsaseemneid

Rosinad jätta rummi sisse vähemalt 4 tunniks ligunema, mida kauem seda parem:). Või vahustada suhkrutega kohevaks, lisada edasi vahustades toorjuust ja munakollane. Šokolaad sulatada veevannis ning segada koos rosinatega võivahu hulka. Lasta massil külmkapis kõveneda ja veeretada hakitud kõrvitsaseemnete sees kommideks.

Iiri kohvi trühvlid

5 sl vahukoort
100 g võid
200 g tumedat šokolaadi
3 sl Irish siirupit
2 sl brändit
2 (umbes 50 g) hakitud Kalevi "Kooli" vahvlit
kakaopulbrit

Koor ja või kuumutada, lisada tükeldatud šokolaad, tõsta nõu tulelt ning segada, kuni šokolaad on sulanud. Lisada siirup ja brändi, jahutada. Kergelt tahkuma hakkavale segule lisada peenestatud vanillimaitselised vahvlid ning lasta massil külmkapis kõveneda. Vormida trühvlid ja veeretada kakaopulbris.

Ja ongi käes uus aasta, järgmise trühvliteoni on aega piisavalt;). Küllap mahub sinna vahele palju uusi katsetusi, hardaid hetki noa ja kahvliga, innustavaid lugemiselamusi teiste tegemistest ning lihtsat rõõmu argipäevastest tegemistest-toimetamistest.


Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Väike küsimus, kust te need ilusad pakid saite või kuidas tegite? :) Endal plaanis ka jõuludeks teistele tühvleid meisterdada aga karbiga jään jänni...
Ülle ütles …
Kuna karpe läheb tavaliselt tarvis palju ja erineva suuruse ning värviga, olen harjutanud ise voltimist. Tuleb valida paksem paber (a la Tiimarist) ja karbimeisterdamisõpetusi leiab internetist mitmelt poolt. Nikerdamist on, kuid oluline, et murdejooned saaksid hästi teravad, siis näeb tulemus kenam välja.
Head katsetamist!
Anonüümne ütles …
Suur tänu vastuse eest! Eks tuleb varakult katsetama hakata :)

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus