Sparglipirukad


Saksamaal kestab sparglihooaeg jüripäevast jaanipäevani, eriti meeldis mulle üks nende ütlemine selle viimase otsa kohta, et "Kirschen rot, Spargel tot“. Õige ta on, sest koduaia sparglipeenar on juba võtnud kassi suvila kuju ja katus on varsti täielikult peal. Ütleme nii, et juba juuni alguseks sai see pidu läbi. Külmkapis niiske köögipaberi sees õnnestus seda aega veidike pikendada, kuigi nüüd võib üksnes kurbdusest ohata. Kuni järgmise kevadeni:).

Hooaja lõpetasid ühed mõnusad pirukad, mida on lihtne valmistada muffinipanniga (12 pesaga). Muidugi võib selle kõik mahutada ka suuremasse, näiteks 24-cm läbimõõduga vormi, kuid väiksemad on head näiteks piknikule või väljasõidule kaasa võtta.

250 g pärmi-lehttainast
12 sparglivart
2 muna
100 g hapukoort
200 g kodujuustu
meelepärast ürdisoola
3-4 sl röstitud sibulalaaste või -helbeid
soovi korral veidike mõnda tšilliga maitseainesegu

Lehttainas rullida õhukeseks, lõigata sellest vormiga ringid ja suruda muffinipanni süvenditesse, nii et jäävad ka kõrgemad ääred.
Sparglitel lõigata ülemisest tipust umbes 5-cm jupid ära ja ülejäänud varred viilutada. Keeta kogu see kupatus mõni minut soolaga maitsestatud vees ja tõsta nõrguma. Munad kloppida maitseainete ja hapukoore ning kodujuustuga lahti. Jagada sparglid (v.a tipud) pirukapesade vahel, valada üle munaseguga ning tõsta igale pirukale see tipujupp peale. Küpsetada 200 kraadi juures kuni pool tundi ehk kuni munasegu on hüübinud ja pirukad kuldset nägu.
Maitsevad hästi kas soojalt piimaga või jahtunult järgmisel päeval klaasi külma veiniga.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus