Jõhvika-beseekook


Pigem sobiks selle suurepärase magusa-hapu balansiga küpsetise kohta öelda tort. Mitte et "kook" kõlaks halvasti, sõna "tort" omab lihtsalt tubli sammujagu pidulikkust enam. Kuigi sellistel puhkudel tuleb mulle alati meelde üks ammukuuldud lugu, kuidas mees läks naisele külla (=pimekohting), ontlikult nelgikimp ja kinninööritud tordikarp ühes, portfell teises käes. Kui aga uks avati, tabas külalist ehmatus, sest külastatav ei vastanud temast  kirjade läbi tekkinud ettekujutusele. Niisiis olevat härra oma külakosti kokku kraaminud ja tordi külgepidi portfelli toppinud. Kahju kohe teisest, tordist see tähendab:).


Kogu see lugu ei takista aga karvavõrdki küpsetamast üht mõnusat krõbeda põhja, hapuka ja samal ajal sametise täidise ning koheva beseemütsiga kooki. Rappa on juba hilja minna, aga kel kodus veepurgis või sügavkülmas mõni jõhvikas leidub, turutädide lettidest rääkimata, on just paras aeg ennast kostitada ühe maitsva suutäiega.
Retsept pärineb A.Kangi, L.Virkuse ja P.Endeni raamatust "100 kooki, 3", avastasin ta raamatu ilmudes sealt oma lihtsuses ja võlus, mis kestab ning jätkub.

100 g võid
1 dl suhkrut
1 muna
3 dl jahu
(1 tl kaneeli)
1 tl küpsetuspulbrit

3 dl jõhvikaid
2 dl vett
1 dl suhkrut
3 sl kartulitärklist

3 munavalget
1 dl suhkrut

Põhja jaoks vahusta toasoe pehme või suhkruga, lisa muna ja vahusta ühtlaseks. Lisa kuivained ja sega ühtlaseks. Määri 26-cm läbimõõduga koogivormi põhi ja serv võiga ning suru tainas jahuse lusika abil vormi põhjale ja äärt pidi üles. Toesta äär fooliumiga, torgi kahvliga tainapõhjale mõned augud ja küpseta põhja 200 kraadi juures 7-10 minutit, kuni tainas küpseb läbi ja läheb kergelt pruunikaks. Tõsta vorm ahjust välja, eemalda foolium ja lase jahtuda.
Täidise jaoks purusta marjad suurema osa veega (jäta 0,5 dl tärklise jaoks) ühtlaseks massiks, lisa suhkur ja lase keema. Lahusta tärklis vees ja vala segades marjasegu hulka. Lase podiseda, kuni kissell pakseneb. Jahuta kissell leigeks ja vala eelküpsetatud põhjale.
Katte jaoks vahusta munavalged tugevaks vahuks, lisa edasi mikserdades järk-järgult suhkur, kuni vaht muutub läikivaks. Tõsta beseemass koogile (suru ääred eriti tihkelt kinni, kuna besee lööb muidu äärtest lahti) või pritsi kondiitrikoti abil viiruliseks. Küpseta kooki 175 kraadi juures umbes 10 minutit, kuni munavalge muutuvad jumekamaks. Lase aeglaselt jahtuda, siis ei vaju besee alla.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus