Olen brüleekreemiga tülis ja katsun sidrunikoogi abil taas lepitust leida


Oi kui valus on seda välja öelda, aga ma ei oska enam brüleekreemi teha. Õigemini ei tule see välja nii nagu peab. Ja nii oma aastajagu aega vähemalt. Varem õnnestus portsjonvormides valmistatav õrn kergelt võbelev maius isegi siis, kui teoreetiliselt oleks pidanud untsu minema. Aga võtke või jätke, ... ah pigem jätke.

Seda enam tundsin töö juures puudutet, kui T. viskas ühel päeval õhku intriigitekitava küsimuse, kas keegi oskab teha järele Werneri kohviku brüleekreemi-kooki, jube hea pidavat olema. Ja kujutage ette, naistelt ei mingeid reaktsioone. Pobisesin vaid, et suvel üritasin ühte sarnase põhimõttega kooki teha, kuid see läks täiega aia taha. Omavahel öeldes, lõpp läks kanadele. Mitte et väljanägemine oleks kole olnud, vaid täidise konsistents polnud see, mida olin ette kujutanud. Sellele õnnetule koogile eelnesid ja ka järgnesid päris mitmed kõrvetatud suhkruga magustoidu katsetused, parem ei räägi neist täna.

Kui see Werneri-jutt ära lõpetada, lubasin rahvale linnupiimakooki, kuna see kripeldab juba tükk aega hinge peal. Kodus sattus aga näppu laimi-brüleekoogi retsept Oma Maitse 2008. a novembrikuu numbrist ja kuidagi ei andnud see enam asu, mis siis, et valmistuskäik sisaldas brüleekreemile natuke sarnast põhimõtet. Ohh jummel, teate nüüd küll neid vanasõnu ja kõnekäände!

Minu versioonis sai laimist sidrun ja tainaks oma lemmikmuretainas. Teate, see kook maitseb nagu oleksite ära söönud ... purgitäie sidrunivõiet (lemon curd) - kreemjas, kollane, rammus ja hullult sidrunine. Täidise tegemine erineb mõnevõrra klassikalise brüleekreemi omast, kuid see oligi antud juhul mu mässamise eesmärk. Ütlen ette, et leppimist on õhus juba tunda:).
Hoiatan, maohaavade olemasolul ei ole mõistlik seda küpsetist palju tarbida, haput on liiga palju. Sestap söögu seda need, kes saavad, teised söögu näiteks ... kohupiimakooki.

100 g võid
4 dl jahu
näpuotsaga soola
2 tl suhkrut
1 munakollane
3-4 sl külma vett

9 muna
400 g suhkrut
2 dl sidrunimahla
2 - 3 keskmise sidruni riivitud koor
2,5 dl vahukoort

suhkrut (põletamiseks)

Taina jaoks näpi külm või ja jahu puruks, lisa suhkur-sool ja munakollane ning järkäjärgult vett, kuni saad mätsida koosseisva taina. Veel parem on muidugi köögikombaini kasutada. Mähi tainapass toidukilesse ja tõsta pooleks tunniks külmkappi. Tahenenud tainas rulli õhukeseks ja kata 26-cm läbimõõduga koogivormi põhi ja serv. Toesta serv fooliumiribadega ja küpseta 200 kraadi juures 7 minutit, eemalda foolium ja küpseta veel 3-4 minutit, kuni tainas ei ole enam päris valge.
Põhja küpsemise ajal valmista täidis. Klopi munad koos suhkruga kergelt lahti (vahtu ajada ei ole tarvis), lisa sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor, lõpuks vedel vahukoor, sega ühtlaseks. Vala eelküpsetatud põhjale.
Alanda ahju kuumus 140 kraadile ja küpseta kooki 35-45 minutit, kuni vormi veidi kallutades ei ole täidis enam vedel. Võta kook ahjust ja lase vormi sees aeglaselt maha jahtuda, parem oleks, kui ta saaks üleöö seista.
Puista külma koogi pealispinnale suhkrut ja sulata-pruunista see leeklambiga (ikka köögis kasutatavaga, mitte ehituse omaga:) ) või pane mõneks hetkeks ahju grillelemendi alla.
Naudi tassi kohviga või toeka söögikorra lõpetuseks.

P.S. linnupiimakook tuleb ikka ka, ükskord vähemalt:).
P.P.S. Werneri kohvikusse võib alati minna.

Kommentaarid

dr Baarmän ütles …
Ühtlasi juhime kõikide looma- ja muude õiguslaste tähelepanu asjaolule, et vähe on maailmas sihukese ninaesisega kanu kui Ülle koduaias :p
Ülle ütles …
Ära seda väga kõva häälega kuuluta, muidu tulevadki need õiguslased ja leiavad, et kanadel on vale nokaesine ja liiga palju liikumisruumi:).

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus