Pühapäevased ahjuõunad



Ahjuõunad on üks äraütlemata armas ja kodune magustoit. Mõistagi on parem seda teha kodumaistest õuntest, nii et kel keldris sügisesi ubinaid, on kindlasti õunteuuristamise korduvalt ette võtnud. Erinevate pliitide vahel võrdluskatseid tehes jääb peale hoopiski puudega köetav ahi - sütele asetatud malmpotis pehmeks haudunud õunte vastu ei saa üksi AEG ega Electrolux.

Valmistamine on lihtsamast lihtsam, õuntel tuleb südamikud välja urgitseda (näiteks Fiskarsi tootesarjas on olemas spetsiaalne riistapuu, ärksamad perenaised valmistavad selle jubina ise mingist sobivast torujupist:) ) ja täita meelepärase seguga. Jäätisepall või kuhjake vahustatud koort sinna juurde ning jõulupühade-eelne nädal võib alata. Köök on taevalikult mõnusast lõhnast tulvil.

8 õuna
75 g martsipani
2 sl riivsaia
pehmet võid
4 sl demerara suhkrut
(soovi korral 8 kuivatatud ploomi ja 2 sl brändit või marjamahla)

vanillijäätist või kardemoniga maitsestatud vahustatud koort

Pane martsipan eelnevalt külmkappi kõvenema, siis on teda hiljem kergem riivida.
Eemalda õuntel südamikud ja aseta võiga määritud ahjuvormi. Riivi martsipan jämeda riiviga ja sega riivsaiaga, siis ei paaku martsipan ära. Kui küpsetad kaanega vormis või fooliumi all, võid täidisele lisada ka brändis leotatud hakitud kuivatatud ploome või kuivatatud marju. Lahtiselt küpsetades kipuvad marja- või puuviljatükid kõrbema ja parem on neid sel juhul mitte kasutada.
Määri noa abil pehmed võid õunte pealispinnale, tõsta ka noaotsatäis täidisele ning puista üle demerara suhkruga.
Küpseta umbes 30-40 minutit 200 kraadi juures (kui ei ole päris ahju võtta), vajadusel kata vahepeal fooliumiga. Lase veidike jahtuda ja serveeri vanillijäätise või kardemoniga maitsestatud vahustatud koorega.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus