Vürtsika baklažaaniga gripi vastu Argentiina moodi

 
Ajalehed hoiatavad kohe-kohe kohalejõudva gripilaine eest. Pole ka ime, tõeline talv algas hiljem, sestap sattusid ka haigused segadusse. Üks viis tegeleda külmetuse ja viiruste vastu võitlemisega vaenlase tagalas partisani kombel on süüa baklažaani. Naerukoht, eksju:). Tegelikult otuleb juttu ühest äraütlemata mõnusast ampsust, mis sisaldab rohkelt kasulikku küüslauku ja oliiviõli ning annab sisemist soojustki juurde. Juba see küüslauguaroom, mis levib ruumis ainuüksi küüslaugu hakkimisest, on niisama taevalik kui ahjusttuleva värske saia lõhn. Ahh...

Retsept pärineb kaasblogardi Juta superlahedast reisi- ja toiduraamatu "Samba, sake ja tšillikaun" Argentiina peatükist. Juta pakkus seda suupistet oma raamatu esitlusel detsembris ja hoolimata asjaolust, et ma ei ole just eriti vürtsika toidu sõber, olen neid baklažaane ikka juba mitu tükki taolisel kombel purki ladunud. Ja teen seda edaspidigi:).

1 baklažaan
umbes 3 sl soola
1 l vett
1,5 dl valgeveiniäädikat
5-6 küüslauguküünt
2-3 sl kuivatatud punet
tšillihelbeid
veidike soolahelbeid
head külmpressitud oliiviõli

Lõika baklažaan kuni 0,5 cm viiludeks, raputa viiludele soola ja jäta tõmbama. Umbes poole tunni pärast (sellest ajast ei pruugi piisata, parem on tunniks jätta) nõruta viilud ja kuivata köögipaberiga eraldunud "pisaratest". Lase vesi keema, lisa äädikas ja keeda baklažaane 7-8 minutit, kuni on pehmed (algses retseptis oli äädikat 2 dl, kuid sellega kippus äädikamaitse liialt domineerima). Lase jahtuda.
Vala purgi- või kitsama ja kõrgema kausi põhja veidike õli ning hakka ehitama baklažaanikihte. Ikka nii, et viil alla, näpuotsaga peeneks hakitud küüslauku, näppude vahel pudistatud punet ja veidike tšilli- ja soolahelbeid ning iga kihi peale natuke õli. Korda kihte, kuni baklažaan otsas. Lõpuks vala peale oliiviõli kiht, mis katab kogu muu kraami. Lase külmkapis seista üleöö ja serveeri saia või ka tumeda ciabattaga.
Küüslaugusõprade unistus. Järelejäänud maitseküllast õli võid kasutada näiteks salatikastmena.

Kommentaarid

dr Baarmän ütles …
Kas sada grammi sedasamustki käib hulka või kõrvale?
Kairi ütles …
selle õlikoguse juures pole vist vahet :)
Juc ütles …
Oi kui ilusad need pommud siin välja näevad Sul! Ja suur rõõm on kuulda, et juba mitu korda neid lausa valmistanud oled. Suur aitäh ka raamatut kiitmast! Tervitused teile ja kihutage see gripilaine siis minema! :)
Ülle ütles …
Juc, tänud ja tervitused sulle ning eks me püüa siin usinasti võidelda, tänane päike ja teistmoodi õhk tõid kangesti juba kevadelõhna ninna.

Aga 100 grammi võtaks siiski kõrvale, ega küll küllale liiga tee:).

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus