Karulaugu asendajast Lõuna-Eestis

Ma olen põhja-eestlaste peale kade, täiesti roheline juba sellest. Ikka selle va karulaugu pärast, mille muu pärast ikka (ütleme nii, et see on ka enam-vähem ainus asi, milles suhtes põhja pool olijad on priviligeeritud:) ). No ei kasva seda meite kandis metsa all, nii et metsaalune rohetab. Vahel õnnestub turult tabada, aga kellel on niipalju aega, et jahtida iga liblekese jõudmist Tartu linna piiresse. Ja aeda ei ole veel jõudnud teda ka kodustada. Ving-ving-ving, aga keegi peab ju süüdi olema:).

Kuna eestlased on sellised "teeme ise peedist pesumasina" tüüpi rahvas, siis mõistagi tuleb leida isegi karulaugule mingi asendusaine. Kel vohab aias taliküüslauk oma varaste vartega, on täiesti tegijad, sest mõnusad mahlased lehed on just täpselt õiged pestosse panemiseks.

Eelmisel nädalal Maitseelamuse kojas umbrohuõhtut ette valmistades olin selle küüslaugulehepesto pärast isegi natuke mures, et kui karulauku ei õnnestu hankida, kas tuleb asendusainega välja. Tuli otse vastupidi ehk et krõbeda saiaga maitses see erkroheline määre täiesti suurepäraselt, krehvtiselt mõistagi:). Lisaks ka tohutult tervislikult.


Pesto retsept on selline loominguline, tuleb nii nagu parasjagu tuju on. Meenutuseks võiks aga midagi sellist olla:

paras kimp taliküüslaugupealseid
100 g meelepäraseid pähkleid või seemneid (kasutasime seemnesegu)
50 - 75 g parmesani (Valio Forte on siin väga sobiv)
umbes 0,5 sidruni mahl
soola
oliiviõli

Rösti pähklid või seemned kuival pannil, haki roheline kraam veidi peenemaks, riivi juust jämeda riiviga. Lase kõik ained saumikseri või köögikombainiga ühtlaseks, purustamise käigus lisa järk-järgult oliiviõli, et segu muutuks ühtlaseks. Samal ajal timmi maitse sidrunimahla ja soola abil parajaks.
Naudi krõbeda saiaga.

Kommentaarid

Liilia ütles …
kõlab põnevalt!
aga karulaugu kodustamisega läks minul igatahes kehvasti. tõin seda põhja-eesti metsast ja külvasin ka poeast ostetud seemnest, aga no mida pole seda pole. ilmselt on pinnas vale Ph-ga :(
Ülle ütles …
Liilia, ma olen ka kuulnud kurbi lugusid sellest, kuidas karulauk ei taha siinpool kasvada, kidub ära ja asja ei saa. Eks siis tuleb leppida üksnes teistele kaasaelamisega või siis alternatiividega:)
Merrukas ütles …
minul Viljandis, mis polegi niivägakaugelpõhjas kasvab karulauk aias nii et mühiseb
Ülle ütles …
Merrukas, rõõm kuulda! Pean ikka selle karulauguadopteerimise ära proovima.
Polkovnik (Kadri) ütles …
Ei saa salata, et käisin selle postituse ajel täna aias küüslaugu pealseid näksimas. Enne kui läheb suuremaks noppimiseks veel küsin, et kas küüslaugu mugula kasvule see lehtede ärakorjamine mõjub kuidagi pärssivalt?
Ülle ütles …
Kadri, ära sa igaks juhuks ikka puhast platsi kohe tee:). Sibula puhul öeldakse küll, et kui liiga palju pealseid ära murda, ei kasva sibul nii suureks kui peaks. Kui igalt taimelt paar lehte võtta, siis pole vast hullu.
Meil ja ühel mu sõbral on küülauk juba pehmelt öeldes umbrohu staatuses, siis pole kahju ka natuke rohkem neid pealseid korjata.
Pille ütles …
Šotimaal elades olid kevaditi köögis popid "garlic scapes" - need kõvad ümmargused varred, mis tekivad vaid putkuvatel sortidel (hardneck garlic). Neid andis edukalt vokkida, lisaks kõikidele teistele toredatele kasutusviisidele..

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus