Läätsesalat


Küllap on tuttav ütlus "läätseleeme eest müüma", mis tuleb Piiblist ja tähendab enda liiga odavalt mahamüümist. Läätsed on toiduainena tuntud aga umbes 6000 aastat, olles esindatud näiteks veel muistsete egiptlaste, roomlaste ja kreeklaste toidulaual. Hoolimata kaunitest faktidest on läätsi peetud enamasti siiski vaesema rahva toiduseks.

Eestis on arheobotaanikud tuvastanud läätsi Tartu kultuurkihist, paigutades need leiud 14.-15.sajandisse. Keskajal ei ole läätsed meil nii oluliseks toiduaineks kui arvata võiks, võrreldes hernega ei ole nad kohe üldse popid. Ka järgnevad sajandid pole eriti edukamad, kuigi väga täpselt ei saa seda andmete vähesuse tõttu kinnitada. 19. sajandil kasvatati seda kultuuri siiski üsna laialdaselt (ilmselt rohkem Põhja-Eestis), kuid juba sajandi lõpuks on kõik üsna soiku vajunud, põhjuseks arvatavasti loomakasvatuse suurenemine, sest valku saadi juba rohkem mujalt kui kaunviljadest. Viimasel ajal on läätsed hakanud meie toidulauale uuesti tagasi tulema, tore vaheldus pastatoodetele ja riisile.

Läätsi on tegelikult märksa lihtsam toiduks teha kui kuivatatud herneid või ube, mida tuleb pikalt leotada. Läätsede puhul pole seda vaja teha, piisab külma veega läbiloputamisest, et eraldada juhuslikult sisse jäänud tühjad kestad, poolikud seemned või lihtsalt praht. Seemneid tuleb keeta vastavalt pakil olevale õpetusele umbes 15 minutit (oleneb sordist), kuid tihtipeale juhtub, et nad keevad isegi kiiremini ja seetõttu tuleb keedupotil usinasti silma peal hoida.

Läätsed passivad hästi supi ja salati sisse. Plaanisin seekord teha mõnusa suvise ilma lihata salati, kuid pärast selgus, et suitsukala lisamine on märksa parem mõte, sest ootamatult keeras õue tundmatu auto ja üks Kolkja kandi mees tuli suitsukala pakkuma. Muhe onu oli,  pakkus latikat ja suurt räime (viimane ei olnud mõistagi Peipsist püütud:) ), valisime pärast degusteerimist siiski kotitäie räimi, tundus kindlam. Kui tegijat ei tunne, ei tea ju kala täpset päritolu (luuletamises on teatavasti kõik meistrid:) ) ja teiseks, suitsulatikas on kõige parem ikka otse ahjust tulnuna.

2 dl rohelisi läätsi *
250 g kirsstomateid
punt murulauku või 1 punane sibul
umbes 200 g puhastatud suitsukala
4 muna
majoneesi
hapukoort
soola

Keeda läätsed rohkes vees vastavalt pakendil olevale juhendile. Kurna, vala üle külma veega ja jäta jahtuma. Lõika tomatid neljaks (tavalisi tomateid kasutades haki need lihtsalt kuubikuteks), haki murulauk, tükelda kala ja muna. Lisa salatikraamile majoneesi ja hapukoort (suhe võiks olla 3:1), maitsesta soolaga (võid panna ka tilga sojakastet), sega kokku ja jäta enne söömist mõneks minutiks maitsestuma. Võid teha ka nii nagu pildil, ehk et segada kokku läätsed, tomatid ja murulauk ning tõsta kala- ja munatükid pärast peale.

* - Umami veebipoes müüdavad Indiast pärit läätsed on salati jaoks eriti sobivad, kuna säilitavad keemisel kenasti oma kuju ja erinevalt tavalistes toidupoodides müüdavatest läätsedest ei kipu nii kiiresti puruks keema.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus