Šokolaadikook tumeda õllega


Mitmel päeval tabasin end pidevalt mõtlemast šokolaadikoogile. Kiirema leevenduse saamiseks plaanisin esialgu sukelduda kohvikutuurile. Et aga vajalikul hetkel see enam ei meenunud (ju siis polnud ikka nii suur häda :) ) ja Werneri asemel uudistasin hoopis Juustukuningate uut Tartu poekest, tuli see koogijutt taas meelde siis, kui selleks päevaks hilja.

Niisiis šokolaadikook. Ikka selline kohev, seest niiske, jõuline, häääästi šokolaadine. Ei mingit keeksist maitset. Samas võib sisaldada üllatusi :). Ilma, et oleksin guugeldanud või muul kombel ideid otsinud, kiikasin mingit Londoni Borough Marketi fb-lehe uudist ja voilaa, paar klikki edasi hakkas silma just täpselt SEE kook, mis mul puudu oligi - rohke šokolaadi ning üllatusena tumeda õllega.

Et olin just õhinal toonud koju uued Kalevi küpsetusšokolaadi tahvlid - tumeda ja valge, kehutas takka ka soov need ära proovida. Selles Eesti kontekstis ei tahtud poes õlleleti ees seistes Guinnessi just kaasa haarata ja valisin Lõuna-Eestile truuks jäädes porteri asemel hoopis Tõmmu Hiiu. Põhimõtteliselt on iga tume stout-tüüpi ja umbes porteri kangusega õlu OK, aga kõlbab ka natike väiksema voldiga muu tume õlu. Kook ei saa sellest kehvem :). Suhkru kogust vähendasin samuti, tundus kuidagi liiast. Ja pealmisest toorjuustukreemist loobusin seekord, ehk edaspidi. Kook väärib nimelt kordamist :).

Lisanüansiks, et kook on selle õlle pärast täiesti sobilik ka homseks patrikupäevaks. Esimesel pildil nurgast näha olev postkaart pärineb kusagilt EW aegadest ja on tegelikult uue aasta kaart, kujutades  naeratavaid roosasid notsusid, ristikheinalehed suus, lumiste puuokste vahel hullamas.  Posti pandud on ta Tallinnas Juuli poolt ja adresseeritud mu vanaemale Rosaliele.

200 g võid
200 g tumedat šokolaadi
150 g suhkrut
125 g heledat muscovado suhkrut (võib kasutada ka demerarat)
3 muna
2 dl tumedat õlut
175 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Katteks:
150 g võid
200 g toorjuustu
250 g tuhksuhkrut

Sulata või, lisa tükeldatud šokolaad, lase šokolaadil sulada ja sega ühtlaseks. Lisa suhkrud, sega läbi. Löö juurde munad ja mikserda korralikult segi. Vala tainasse ettevaatlikult õlu, klopi korraks läbi. Sega juurde küpetuspulbriga segatud jahu ning kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud umbes 25 x 30 cm vormi, küpseta 25 minutit eelsoojedatud ahjus 180 kraadi juures.

Kui soovid, kata jahtunud kook toorjuustukreemiga: vahusta pehme või koos tuhksuhkruga õhuliseks, lisa toasoe pehme toorjuust ja mikserda ühtlaseks. Kata kook toorjuustukreemiga.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus